Šawarma

Jídlem dneška byla šawarma, stejně jako falafel pocházející z arabských zemí. Obě jídla vlastně mají stejný způsob přípravy, respektive plnění a natírání vnitřku (také na šawarmu se používá chléb pita). Zatímco falafel obsahuje bezmasé kuličky, šawarma je pro milovníky masa: základní ingrediencí je gyros, tedy pomalu opékané maso pokrájené na tenké kousky. Ideální je jehněčí, ale doma se dá pochopitelně připravit z čehokoli jiného.

Někde šawarmu podávají s hranolky, ale ne tak, že by ten gyros prostě nařezali, nandali na talíř a k němu přisypali pár hranolků. V jedné z nádražních restaurací v Tel Avivu jsem intenzivně vyžadoval tento způsob podání, ale prodavač byl stejně neoblomně vehementní a za každou cenu mi musel hranolky narvat do pity. Ale zato jsem k tomu dostal spoustu salátu dle vlastního výběru s mnoha roztodivnými kousky zeleniny. Mimochodem, ten růžový kousek mezi lilkem a ředkví kousek od středu talíře vpravo tipuju na fík naložený v kyselém nálevu. Ale po fíkové chuti nebylo ani památky.

Takhle vypadá vybraný sortiment náplní mnoha vůní, tvarů a barev použitelný pro šawarmu i falafel. Pozorní čtenáři jistě poznají, co jsou ony kuličky v popředí.

Možná o tom Chleboun blognul i tady:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Solve : *
26 × 22 =