Segedínský guláš (recept uvnitř)

S J. jsme dlouho měli chuť na segedínský guláš, a když teď jezdíme málo do obchodů a kvůli tomu jsme si koupili zásobu kysaného zelí, a navíc střídáme několik bezmasých dní s pár dní masitých, nebylo nač čekat. Včera jsem si střihl svůj první segedín a myslím, že se povedl znamenitě. Přestože ho děti původně odmítaly, Marek si ho nakonec pochvaloval.

A tady je tedy recept:

1 kg vepřového, ideálně plec nebo kýta
450 g kysaného bílého zelí
2 cibule
rajský protlak
mléko nebo smetana
sladká paprika
kmín
pepř
sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji smažíme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme na kostičky pokrájené maso a chvíli dusíme. Po chvíli přidáme sladkou papriku (nešetříme s ní), sůl, pepř a kmín (i toho může být víc a klidně může být drcený). Jakmile se maso ze všech stran zatáhne, podlijeme vodou a vše necháme hodinu a kousek dusit. Mezitím scedíme zelí, a pokud jsou kousky příliš velké, pokrájíme ho. Zhruba po hodině a čtvrt přidáme ke směsi v hrnci smetanu nebo mléko s několika lžícemi mouky a asi půl plechovky rajského protlaku. Promícháme a přidáme i zelí. Jakmile přijde k varu, udržujeme hrnec na něm asi 20 minut a je hotovo.

Místo mouky můžeme samozřejmě použít jiné možnosti zahuštění.

Podáváme třeba s chlebem, ale nejlepší je stejně s knedlíkem.

Možná o tom Chleboun blognul i tady:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Solve : *
25 × 9 =