Recept: Rozpíčky

Znalci Káji Maříka vědí. Jdou prý rovnou do ledvin. Při nejbližší příležitosti si je s dětmi zkusíme upéct a za domácí úkol si Školáka Káju Maříka vydám.

Do misky dáme 10 dkg tuku a přidáme 1–2 žloutky, dobře rozetřeme a trochu osolíme. Vsypeme hladkou mouku (35–40 dkg) a přidáme připravený kvásek: necháme vzkynout sedminku litru vlažného mléka se 2 kávovými lžičkami cukru a 2 dkg droždí. Na vále vše zapracujeme v tuhé těsto a rozkrojíme v 8 stejných dílů. Vyválíme ve větší kulaté placky. Na polovinu placek natřeme povidla, do kterých jsme předem přidali něco skořice a něco cukru. Okraj (na prst široký) nepotřeme povidly, jen rozkvedlaným vejcem. Druhou polovinu placek přiložíme na ty s povidly a při okrajích přitlačíme. Na máslem vymazaném plechu ponecháme ještě čtvrt hodiny vykynout. Potřeme mašlovačkou jedním vejcem a dáme do horké trouby péci. V horku pečeme asi 10 minut, poté troubu zeslabíme. Rozpíčky dopečeme do růžova.

Možná o tom Chleboun blognul i tady:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Solve : *
14 + 7 =