Je sobota dopoledne a letní rodinnou idylku tu a tam naruší jen bušení přeháňkových kapek do plechů střechy a okapů. Otec od třech dětí se po čase rozhodl experimentovat a přenést přítomné alespoň sdíleným kulinářským zážitkem někam do nitra Estados Unidos Mexicanos, kde větrem ošlehaní chlapi cestují se sombréry zavěšenými pod lopatkami vyprahlými pustinami a sbírají plody agáve. Všechno má své určení – fazole, maso, omáčka i zelenina. Když ale labužníci vytáhnou z igelitu tortily koupené přede dvěma dny, tenounké placky jsou plesnivé a zapáchají víc než červ utopený v mezcalu. Nic naplat, že se igelit tváří, že nejmíň půlku života strávil v Mexiku, když všechno, co zbyde z více než šedesáti fufníků zaplacených za mouku smíchanou s vodou, skončí v útrobách české firmy. Co asi radí odborník na zdravou výživu na bezplatné lince Hypernovy? Pětkrát denně ovoce a zeleninu a v sobotu si pro změnu dejte plesnivé placky?